DİKKAT! GRİP SEZONU AÇILDI!

sevgikoc Editör'den..., Haberler... October 10, 2016

VİRÜS, 1 METRE UZAKLIKTAKİ KİŞİLERE KOLAYCA BULAŞABİLİYOR.

image003Grip mevsimi geldi çattı ve yine grip aşısı ile ilgili sorular gündeme gelmeye başladı. Grip nasıl buluşır, gripten korunmanın yolları nelerdir, grip aşısı yaptırmalı mı yaptırmamalı mı gibi sorular kafaları meşgul etmeye başladı. Grip ile ilgili aklımıza takılanları Göğüs Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Tuğçe Hürkal yanıtlıyor.

Grip, influenza virüslerinin neden olduğu, dönem dönem büyük çapta salgınlarla seyreden, çocukluk çağındaki olguların hastaneye yatışlarını gerektiren, komplikasyonlara zemin hazırlayan, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarda ölümlere neden olabilen solunum yollarının bulaşıcı, önemli bir enfeksiyon hastalığıdır.

GRİP BULGULARI HERKESTE FARKLI SEYREDEBİLİR

Gribin en tipik bulguları ani başlayan ateş, aşırı yorgunluk / kas ağrıları ve kuru öksürüktür. Çocuklarda bu bulguların yanında seyrek de olsa karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmaya da neden olabilir. Fakat unutmamalı ki hastalığa yakalanan herkeste grip bulguları aynı şiddette seyretmeyebilir.

GRİP, ÇOK KOLAY VE HIZLI YAYILIR

Çok kolay ve hızlı bulaşma özelliğine sahip olan bu virüsler, hasta olan kişinin öksürmesi, hapşırması ve hatta konuşması ile 1 m uzağındaki kişilere kolayca bulaşabilirler. Hasta olan kişiler hastalığı, belirtiler başlamadan 1 gün ve hastalık belirtileri geçtikten sonraki 4-5 güne kadar bulaştırma özelliğine sahiplerdir.

HERKES RİSK ALTINDA

Evet herkes risk altındadır ancak bazı risk grupları gribin olumsuzluklarını daha şiddetli yaşarlar. Bu gruplar; yaşlılar, kalp, akciğer, şeker ve böbrek hastalığı olanlar ile kansızlık sorunu olanlar, herhangi bir nedenden dolayı bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar (Örneğin, kemoterapi alanlar, uzun süreli kortizon tedavisi görenler, HIV/AIDS hastaları gibi), bakımevlerinde yaşayanlar, grip sezonunda gebe olan kadınlar ve tüm sağlık personeli olarak sayılabilir.

%89 ORANINDA KORUYOR

İnfluenza virüsleri sürekli değişikliğe uğradıkları için , grip geçirmiş bir kişi hastalığı geçirmekle ya da tek doz aşı ile uzun süreli ya da ömür boyu bağışıklık kazanamaz. Grip aşısı %89 oranında korur ve koruma aşılamayı takiben 10 içinde başlar. Aşılanmış bireyler , grip belirtilerini daha hafif geçiriler

PEKİ, HANGİ YAŞ GRUPLARI MUTLAKA AŞI YAPTIRILMALI?

  • 50 yaşın üzerindeki yetişkinler
  • 6 ay 18 yaş arası çocuklar (influenzaya bağlı hastaneye yatma riski yüksek olduğu için).
  • Kronik (uzun süreli) bir hastalığı olan ve uzun süreli bakım ünitelerinde kalan kişiler.
  • 6 aylık veya daha büyük olan ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, astım, böbrek hastalığı, diabet gibi metabolik hastalık, anemi (kansızlık) ve diğer kan hastalıkları gibi uzun süreli ciddi sağlık problemleri yaşayan kişiler
  • 6-18 ay arası ve uzun süreli aspirin tedavisi alması gereken kişiler (grip geçirmeleri durumunda Reye sendromu riski taşırlar).
  • Grip sezonunda hamileliklerinin 4. ay ve daha sonrasında olan hamileler
  • Gribin komplikasyonları açısından yüksek risk taşıyan kişilerle (6 aylıktan küçük çocuklarla aynı evde yaşayan kişiler de dahil olmak üzere) temas eden aile bireyleri, sağlık çalışanları
  • Gripten korunmanın tek yolu tabiî ki aşı değil, grip salgınında çok sık el yıkamak, hapşırık ve öksürük durumunda kağıt mendil kullanarak ağız kapatmak ve bu mendili derhal çöpe atmak, sık oda havalandırmak da en az aşı kadar gribin yayılmasının engeller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *