İşte Stressiz Yaşamın 10 Sırrı…

Stresi kontrol altına almak, hayatımızın tamamen bizim yaptığımız seçimlerden oluştuğunu kabul etmektir. O zaman bugünden başlayarak, bu tavsiyeler ile stressiz yaşama doğru ilk adımlarınızı atın.

1- Mükemmeliyetçi olmayın: Mükemmeliyetçi olmak, hem manevi hem de fiziki olarak sizi fazlasıyla yorar. Her şeyin mükemmel olması gerektiği hissinden kurtulun. Bir işi rahatça yüzde 85 yapmak, o işi erteledikçe erteleyip yüzde 100 yapmaktan daha iyidir. Hayatınızın her köşesine, olabildiğince stressiz işler yerleştirmeye çalışın. Bu şekilde, stressiz yaşama giden ilk adımınızı atmış olursunuz.

2- Çevrenizdeki insanların tüm isteklerine cevap, siz olmayın.: Çevrenizdekilerin tüm isteklerine cevap vermek, sizin hakkınızda beklediğiniz gibi hissetmelerini sağlamayabilir. Ne kadar çok isteğe cevap verirseniz, o kadar değerli olmayacaksınız. Bu nedenle her sorunda değil, belirli sorunlarda başvurulan isim olmaya gayret etmelisiniz. İş dünyasında ve insan ilişkilerinde, kim olduğunuza ve uzun vadede nerede olacağınıza karar verin. Odaklandığınız alanı bir iki kelime ile özetlemeye gayret edin. Bu, her şey olmaya çalışmaktan çok daha iyi bir stratejidir.

3- İşlerinizi öncelik sırasına koyun: Acele ya da önemli işler arasındaki sürekli gerilimin içinde yaşarız. Fark etmediğimiz bir durum şudur: Önemli işlerimizin hepsi, en kısa sürede bitmek zorunda değildir. Önemli olup, acele işlerimizden sonra bitebilecek işlerimiz de vardır. Acele işler anında hareket etmeyi gerektirir ve daha yorucudur. Acele işlerin üstesinden gelip, önemli işlere odaklanmak, stressiz bir yaşama bizi emin adımlarla götüren yoldur. Önemli olan, öncelikleri belirleyebilmek ve önemsizleri bir kenara itebilmektir.

4- Bazı isteklere “Hayır” demeye gayret edin: İnsanlara “Hayır” demeyi öğrenmek zor olabilir. Fakat bu, sizin veriminizi arttırır, stresinizi azaltır ve “Evet” dediğiniz işlerde daha iyi olmanıza yardım eder. Özet olarak, bazı zamanlarda üretken kalamayacağınız kadar işiniz olabilir. Hedeflerinizde ilerleyebilmek için “Hayır” diyerek daha fazla iş ya da sorumluluk almamalısınız.

5- Kendinize zaman ayırın: Kendinize zaman ayırmakta sorun yaşıyorsanız, bunu planlayın ve ajandanıza ekleyin. Belirli günlerde kendinize ve sevdiğiniz aktiviteye bir saat ayırın. Egzersiz yapabilir, hobinizle ilgilenebilir, yürüyüşe çıkıp, kitap okuyabilirsiniz. Keyif aldığınız sürece ne yaptığınız önemli değildir. Bu ufak aralar enerji ve konsantrasyonunuzu yeniler. Rutininize iş dışında aktiviteler eklemek, çalışırken sahip olduğunuz motivasyonu ve odağı arttırır.

6- Bilgi ve ilgi alanlarınızı çok geniş tutmayın: Çok dar ya da çok geniş alanlara yayılmayın. İstediğiniz her konuda en iyi olamayacağınızı bilin. Belirli bir konuda en iyi olmak, her şeyi biraz bilmekten daha iyidir. Hepsini yapmaya çalışmayın. Belli işler ve konular belirleyip onlara odaklanın. Ayrıca zamanınızı da iyi planlayın.

7- Belirli aralıklarda düzenli olarak meditasyon yapın: Streslisiniz ya da işinize odaklanamıyor musunuz? Hiçbir şey yapmayın. Hatta günde iki kere boş bir odada en az yirmi dakika zihninizi dinlendirin. Meditasyon sayesinde, karşı karşıya olduğunuz durumları daha ağırdan alabilir, stressiz bir biçimde sonuca ulaşabilirsiniz. İş dünyasındaki profesyonaller, meditasyon yapmanın farklı perspektiflere sahip olmalarına yardımcı olduğunu belirtiyorlar. Unutmamalıyız ki karşımızdakilerin yerine kendimizi koyabilmek ikili ilişkilerde büyük rol oynar. Bir işe başlamadan önce meditasyon yapmak, stresinizi azaltıp beyninizi canlandırır. Bunun sonucunda daha verimli bir iş performansı ortaya koyabilirsiniz.

8- Planlarınızdan sapmayın, her zaman pozitif olun: Her şey ya da hiçbir şey tavrı, pek çok insanın başarısızlığının nedenidir. Planlarınızdan saptığınızda, yaşamınızda yapmaya çalıştığınız değişikliklerin işe yaramayacağını düşünüyorsanız, hiç değişiklik yapmayın. Hayat beklenmedik engeller, sürprizler ve tesadüflerle dolu. Bunlara en iyi yaklaşım, pozitif ve yeniliğe açık bir tutumdur.

9- Yeri geldiğinde rahat davranmaya hazır olun: Stres ile başa çıkmanın en önemli unsurlarından başka bir tanesi de rahat davranabilmektir. Bitirmeniz gereken çok sayıda iş olsa dahi bazen rahatlamak, işlere rahat bir bakış açısı ile bakmak için hazırlıklı olun. Her zaman çok disiplinli bir biçimde çalışmak zorunda değilsiniz. Yeri geldiğinde rahat giyinmeli, rahat düşünmeli ve rahatça hareket edebilmelisiniz.

10- Kendinizin en büyük dostu olun: Yanlış bir şey yaptığımızda kendi kendimize şikayet etmek için hiç beklemezken, övgü aldığımızda da ondan hiç bahsetmeyiz. Kendimizi yıpratıp, olumsuz olaylar ile ilgili şikayet etmek yerine daha onarıcı olmak bize büyük faydalar sağlar. Kendinizi övün, bu övgülerin sadece dışarıdan gelmesini beklemeyin, en iyi arkadaşınız olun. Bu öneriler sayesinde sadece iyi hissetmekle kalmayıp, stresi kontrol altına almak için bir adım daha öteye gitmiş oldunuz. Stressiz iş ve ev ortamı sayesinde verimliliğiniz, çevreye yaydığınuz pozitif enerji ve olaylara pozitif bakış açınız olacak.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *