Okul çağındaki çocuklar için sağlıklı beslenme önerileri

sevgikoc Editör'den..., Haberler... October 18, 2016

1697_1Yaz tatili boyunca en sık görülen sorunların başında, hem yetişkinlerin hem de çocukların rutin beslenme düzeninin dışına çıkması, buna bağlı olarak beslenme düzeninin bozulması geliyor. Tatil planlarının ve seyahatlerin artması, öğünlerin artmasına ya da tam tersi atlanmasına yol açabiliyor. Okulların açılmasıyla birlikte, öğrencilere bedensel ve zihinsel gelişimleri ile okul başarısına etki eden sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığının yeniden kazandırılması gerekiyor. Onların bu alışkanlığı geliştirmesinde ve düzenli bir şekilde uygulanmasında anne-babalara da önemli görevler düşüyor! İşte çocuklarda tatil boyunca esneyen beslenme düzeninin okulların açılmasıyla birlikte yeniden düzene sokulabilmesi için sağlıklı beslenme önerileri…

Kahvaltı tabağının önemi…

Sabah kahvaltısının, çocukların büyüme ve gelişiminde ne kadar önemli olduğu tartışma götürmez. Bunun nedeni ise akşam yemeği veya sonrasında alınan ara öğünle kahvaltı yapılan zamana kadar geçen süredir. Bu süre 8 saat ile 12-14 saat arasında seyreder. Bu açlık süresinin ilk 3-4 saatinin ardından geçen süre büyümekte olan çocuğun gereksinimi olan enerji ve besin öğesi ihtiyaçlarının kendi vücudundaki depolardan sağlanmasını gerektirir.

En az kahvaltı yapmak kadar önemli bir diğer husus da kahvaltıda alınan besinlerin çeşitliliği ve miktarıdır. Doğru, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin her yaş grubunda besin çeşitliliği ve alınan besinlerin miktarı olduğu düşünülürse, özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarımız ve bunların okul başarısının önemi göz önünde tutulduğunda kahvaltı daha da önem kazanır.

Okul başarısını arttırıyor!

Çalışmalar, güne farklı gruplardan besinlerle hazırlanmış bir kahvaltıyla başlayan çocukların okul başarısının arttığını gösteriyor. İyi bir kahvaltı çocukların öğrenme sürecini ve beyin gelişimini de olumlu yönde etkiliyor. Kahvaltı yapan çocukların daha başarılı olduğu, derste konsantrasyon sorunu yaşamadıkları için karşılaştıkları problemleri daha kolay çözebildikleri, okul performanslarının fiziki performans da dahil olmak üzere daha uzun sürdüğü, dolayısıyla daha geç yoruldukları ve kas işlevlerinin daha iyi olduğu biliniyor.

Ara öğün deyip geçmeyin!

Çocuklara ara öğün alışkanlığı kazandırmak önemlidir. Çocuğunuzun hoşuna gidecek taze hazırlanmış bir sandviç, süt, ayran, taze ya da kuru meyve, sebze çubukları gibi alternatifler hazırlayabilirsiniz.

Şişman olan çocuklar yetişkin çağlarında şeker ya da kalp-damar hastalıklarına daha kolay yakalanır, bu nedenle vücut ağırlığı denetimi çok önemlidir. Kahvaltı yapmanın büyük önemi olduğu gibi öğlen ve akşam yemekleri, yani ana öğünlerin de atlanmadan yapılması ve bu öğünlerde de tüketilen besin miktarı ile besin çeşitliliğinin sağlanması büyük önemlidir.

Fiziksel ve zihinsel performansın gün boyu en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Günlük tüketilecek besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır.

Okulda ne yiyor?

Çocuklara okulda yemek veriliyorsa, verilen menülerin bir uzman tarafından kontrol edilerek düzenlendiğinden emin olmalısınız. Eğitim-öğretim süresi uzun, tam tedrisat çalışan okullarda evden verilen yemeklerin öneminin büyük olduğu hatırlanmalıdır, sağlıklı ara öğün seçimleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak bekletilen yemeklerin ve özellikle protein içeren besinlerin (et ve et ürünleri, yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi ürünler başta olmak üzere) tüketimi sırasında çok dikkatli olmak gerekir. Bu besinler oda sıcaklığında ve özellikle yaz aylarında rahatlıkla bozulabilir ve çocukları besin zehirlenmeleriyle karşı karşıya bırakabilir.

Çocukların beslenme çantası içeriğinin, daha önce okullara Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen menü örneklerine göre hazırlanmış olması ve içeriklerin sıklıkla kontrol edilmesi de önemlidir.

Çocuklar beslenme saatlerinde; peynir, yumurta, taze sebze ve meyve gibi besinler ve süt, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekleri tüketmeye özendirilmelidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *