Uçak Pencerelerindeki Delik Ne İşe Yarıyor?

sevgikoc Editör'den..., Haberler... January 25, 2017

resim

Birçoğumuzun neden orada olduğunu bilmediği uçak pencerelerinde bulunan minik delikler… İlk bakışta biraz korkunç görünen bu deliklerin her pencerede bulunmasının elbette mantıklı bir açıklaması var.

Uçağın yükselmesiyle birlikte hava basıncı da hızla düşmeye başlıyor. Bu sebeple uçakların tasarımı da içerideki hava basıncını güvenli bir seviyede tutacak şekilde yapılıyor. Uçuş sırasında dışarıdaki hava basıncı ile içerideki basınç arasında büyük bir fark oluşuyor. Bu basınç farkı da uçağın camları üzerinde büyük bir baskı oluşmasına neden oluyor. Uçak camları bu duruma önlem amaçlı olarak 3 farklı katmandan oluşacak şekilde yapılıyor. En dış katmanın görevi basınç farkına karşı koymak.
Bu meşhur delik ise orta katmanda bulunuyor. Nefes deliği veya kanama deliği gibi isimlerle bilinen bu deliğin görevi ise iki tarafındaki hava basıncını eşitlemek. Uçağın içi ile bu katmanlar arasındaki hava boşluğunun basıncının dengelenmesini sağlıyor. Böylece uçağın dışındaki hava basıncıyla karşılaşma işi sadece dış katmana kalıyor. Özetle en dış katman basınç farkına karşı koyuyor, orta katman ise bu delik sayesinde dış katmana yardımcı oluyor. Ayrıca herhangi bir nedenle dış katman zarar görürse, onun görevini orta katman devralıyor.

En iç katmanın da tek ve basit bir görevi var: Yolcuların diğer iki katmana zarar vermesini engellemek. Deliğin bir başka görevi ise camın buğulanmasını veya buzlanmasını önlemek. Buna rağmen bazen ara sıra deliğin tam çevresinde oluşan buzlanma şekilleri görebilirsiniz. Moncur’un söylediğine göre bu delik etrafındaki şekiller, kabin içerisindeki havanın, soğuk pencere yüzeyine temas etmesiyle oluşmaktadır. Söz konusu ilginç desenler genellikle fraktal yapılıdır ve pencere sıcaklığı, kabin havası nemliliği ve delikten geçen hava miktarına bağlı olarak değişebilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *